Dags att stänga kommissionens nya bakdörr för mjukvarupatent


Av: Jonas 2006-01-25

I allt fler länder understryker nu domstolar att mjukvara inte kan eller bör patenteras. Ändå försöker fortfarande kommissionen och Europeiska patentverket införa mjukvarupatent, d.v.s. monopol på abstrakta idéer. Detta sker trots att Europeiska parlamentet dramatiskt förkastade det tidigare mjukvarupatentdirektivet under sommaren 2005.

Tanken med Gemenskapspatentet är i grunden bra. Direktivet ska ge patentmål en övergripande prövning inför hela Europa istället för att man måste bestrida eller upprätthålla samma patent i varje enskilt land. Men det nyupprättade förslaget skapar genom en bakdörr istället stora problem för rättssäkerheten. Förslaget kan i värsta fall leda till en ny högsta patentdomstol som inte följer lag.

Detta vore en katastrof för Europa, speciellt om den domstolen styrs av odemokratiska särintressen - vilket föreslås då den ska anta den lagvidriga praxisen från EPO. Det kommer att ge några stora företag monopol på bekostnad av tillväxt och utveckling inom EU.


FFII:s pressrelease 2006-01-18:  http://wiki.ffii.org/ComPat060118En

Läs mer på wikin: http://wiki.ffii.org/ComPatEn

Svara på kommissionens enkät!

Speak up on Software Patents
FFII site med tips om hur du skriver till kommissionen före den 30:e mars!

Så, för er som är intresserade av att påverka ett nytt försök att införa mjukvarupatent inom EU, så kan ni redan nu agera genom att svara på frågor från kommissionen, och glömm inte att ställa krav på att de inte beviljar mjukvarupatent:

 http://europa.eu.int/comm/internal_market/indprop/patent/consultation_en.htm

 (klicka på den lilla "EN"-ikonen efter PDF)
På den första sidan i formuläret är svaren givetvis ja - men det krävs något extra från kommissionen om man verkligen vill sätta tydliga gränser för patent. Tyvärr så är både McCreevy (kommissionär) och McCarthy (rapportör) på fel väg sedan länge, och har ignorerat försök till research eller bredare input, men de kanske kan få hjälp från några domare och advokater som nu beskriver gränserna och problemen väl t.ex. här:


Groklaw: Quietly Tying Down Gulliver -The SW Patent Fairy Tale

http://www.groklaw.net/article.php?story=20060115145429444

 

ZDNet UK: Judge dreads software patents

http://news.zdnet.co.uk/business/legal/0,39020651,39247187,00.htm

 

Groklaw: Math you can't use

http://www.groklaw.net/article.php?story=20060111223959235Att laga direktivet handlar om något så enkelt som att definiera några begrepp som blivit flytande (i den EPO-praxis som direktivet vill legalisera): http://swpat.ffii.org/papers/europarl0309/amends05/juri0504/


Men kommissionen vill inte klargöra, utan försöker åter att dölja sina intressen:

2005-12-23: Europaparlamentets Ledarmot Thomas Wise frågar kommissionär Charles McCreevy om Gemenskapspatentet direktvet kan leda till att mjukvarupatent beviljas:  http://wiki.ffii.org/LtrMcCreevy051223En


EPO om den skakiga EPO-praxisen, se speciellt delarna om "Computer implemented inventions":

http://db1.european-patent-office.org/dwl/legal/case_law/clr_all_en.pdf

I Nyheterna:


FFII (se eller org) kan svara på frågor(även off-list), hitta information och ge förslag till lösningar. Det går även att stödja vårt arbete med patentdatabaser eller konferenser i hela EU.
FFII.se, maj 2004
Texten är public domain.