från FFII.se (Förening för en fri informationsinfrastruktur)
den 21 december 2004
Erik Josefsson ordförande i FFII.se, Förening för en fri informationsinfrastruktur, är nöjd med att Polen dragit i nödbromsen.
- Idag kan vi tacka Polen både för att ha stått upp för demokratin och för att konkret ha gett till exempel Statskontoret tid att utvärdera hur mjukvarupatent skulle påverka 24-timmarsmyndigheten.
Rådet för jordbruk och fiske behandlar normalt inte andra frågor än sina egna, men varje rådsmöte kan innehålla en så kallad A-punktslista med direktiv från andra områden som ska antas utan diskussion. Tack vare Polens ingripande blev mjukvarupatentsdirektivet struket från listan med A-punkter.
I Sverige har justitiedepartementet hanterat frågan och uppger att alla berörda parter har fått relevant information i rätt tid. Frågan är om EU-nämnden och andra departement är lika nöjda. Trots att Anders Olander vid rådet i Bryssel redan den 9 december kunde ge besked om att direktivet skulle "levereras före jul", informerades inte riksdagens EU-nämnd när den hade möte den 17 december.
- Vi ser ofta att regeringen inte ger oss parlamentariker den insyn vi ska ha, säger Viviann Gerdin, riksdagsman för Centerpartiet. Det här direktivet är mycket kontroversiellt. Om EU ska få legitimitet i medborgarnas ögon måste rutinerna ses över så att åtminstone EU-nämnden får information om kontroversiella frågor.
Direktivet om datorimplementerade uppfinningar, som det kallas, handlar
om huruvida man ska kunna ta patent på datorprogram.
Pressrelease från europeiska FFII:
http://kwiki.ffii.org/Cons041221En
FFII.se hemsida: http://www.ffii.se/
Presskontakter: christian.engstrom HOS glindra.org ,
eller enligt
http://www.ffii.se/forening
FFII.se, 21 december 2004 Texten är public domain. |
Förening för en fri informationsinfrastruktur |