Egentligen har vi redan en bra lagstiftning, men tyvärr respekteras den inte av vissa patentverk och patentdomstolar. Ett väl skrivet direktiv kan få stopp på glidningen i rikning mot amerikansk praxis. FFII välkomnar därför nästan vilket direktiv som helst på området, så länge det bara består av klara och tydliga begränsningar av det patenterbara området.
Läs våra viktigaste krav på direktivets utformning.
Här är en jämförelse i tabellform mellan parlamentets och rådets versioner.
Initiativet till EU-direktivet kommer från de lobbygrupper som är för att göra datorprogram patenterbara. Förslaget presenterades som en rent teknisk "harmonisering", som inte skulle innebära någon förändring. Därför skulle det inte behövde utsättas för någon offentlig debatt, var tanken.
Den planen misslyckades dock. I september 2003 hölls en dramatisk omröstning i Europaparlamentet, där resultatet blev att det direktiv som antogs sa nej till mjukvarupatent.
Det var bra gjort, men tyvärr är inte historien slut i och med detta. Nu har ministerrådet och kommissionen nere i Bryssel ändrat tillbaka direktivet, så att innebörden i praktiken blir ett ja istället. Genom att på ett mycket försåtligt sätt ta bort vissa centrala definitioner i texten, öppnar de så stora kryphål i lagen att patentlobbyn får som den vill trots allt.
Det är inte så här demokratin är tänkt att fungera, men det är vad som håller på att hända.
Läs mer om politiskt rävspel på hög nivå.
Sammanställningen innehåller också de svar på FFIIs enkät om de 4 nyckelpunkterna i parlamentets förslag som parlamentariker har lämnat.
Enkäten ingår som en del i ett europeiskt FFII-projekt att samla in svar på de här frågorna från alla 25 länderna.
(s) och (m) röstade för att införa mjukvarupatent i Europa.
(v), (mp), (fp), (c) och (kd) röstade mot.
Låter det enkelt? Vänta bara tills jag har förklarat. :-)
Demonstration mot mjukvarupatent i Bryssel
FFII.se, maj 2004 Texten är public domain. |
Förening för en fri informationsinfrastruktur |