Den här sidan återspeglar situationen inför EU-valet 2004. För aktuella uppgifter om var partierna står, gå till www.ffii.se/partier



Bra patentval den 13 juni:

(fp)

(kd)

(c)

(v)

(mp)

(jl)
Vem ska man kryssa? Se nedan.

 

Var stod partierna i juni 2004?

Läget bland de svenska partierna är idag:

(mp), (v), (c), (kd), (fp) och (jl) är bra patentval. De är mot att mjukvarupatent införs i Europa.

(s) och (m) är dåliga patentval. De har röstat för förslag som innebär obegränsad patenterbarhet för mjukvara. Rösta inte på dem om du vill har en konkurrenskraftig europeisk IT-sektor.

Partiernas inställning återspeglar precis hur de röstade i september 2003 i Europaparlamentet. Det har alltså inte skett någon förändring sedan dess.

Sammanställningen nedan bygger bland annat på svaren på en förfrågan om hur de ställer sig till mjukvarupatent, som Per F Petterson skickade till alla de främsta EU-kandidaterna.

Se även FFII.se:s enkät med de 4 nyckelpunkterna.

 

Bra patentval:

Folkpartiet

Nej till mjukvarupatent. Olle Schmidt har engagerat sig aktivt i frågan i europaparlamentet. Han har också undertecknat FFIIs upprop "Call for Action II" mot införandet av mjukvarupatent.

Kristdemokraterna

Nej till mjukvarupatent. Röstförklaring till septemberomröstningen finns att läsa på nätet. I europaparlamentet har Anders Wijkman engagerat sig aktivt i frågan. Han har också undertecknat FFIIs upprop "Call for Action II".

Centern

Nej till mjukvarupatent. Bland centerns EU-kandidater har Hans Lindqvist engagerat sig i frågan, och har undertecknat FFIIs upprop mot införandet av mjukvarupatent.

Vänsterpartiet

Nej till mjukvarupatent. Flera vänsterpartister har engagerat sig i kampen mot mjukvarupatent. Bland EU-kandidaterna märks Jens Holm, som har undertecknat FFIIs upprop "Call for Action II".

Miljöpartiet

Nej till mjukvarupatent. De Gröna i europaparlamentet har engagerat sig starkt i frågan. Miljöpartiet gick den 18 maj ut med ett pressuttalande där Carl Schlyter skarpt kritiserade regeringens hållning. I den svenska riksdagen har Gustav Fridolin engagerat sig, och undertecknat FFIIs upprop "Call for Action II".

Junilistan

Nej till mjukvarupatent. Junilistan skriver i ett pressmeddelande den 5 juni att de inte har hunnit sätta sig in i frågan i detalj, men att de avser att ansluta sig till den danska Junibevegelsens ståndpunkt, som säger nej till mjukvarupatent.

 

 


Dåliga patentval:

Socialdemokraterna

Ja till mjukvarupatent. Socialdemokraterna röstade för obegränsad patenterbarhet i parlamentet i september 2003. Regeringens representant i ministerrådet den 18 maj röstade för att Sverige skulle stödja det irländska ordförandeskapets förslag, som innebär just obegränsad patenterbarhet för datorprogram.

Svaret från Inger Segelström visar att hon inte har satt sig in i frågan ordentligt, under förutsättning att hon inte avsiktligt försöker vilseleda.

Moderaterna

Ja till mjukvarupatent. Moderaterna röstade för obegränsad patenterbarhet i parlamentet i september 2003. I EU-nämndens sammanträde den 14 maj röstade de för att Sverige skulle stödja det irländska ordförandeskapets förslag, som innebär just obegränsad patenterbarhet för datorprogram.

Svaret från Gunnar Hökmark visar att han inte har satt sig in i frågan ordentligt, under förutsättning att han inte avsiktligt försöker vilseleda.

 

 


FFII.se, maj 2004
Texten är public domain.